Smash / Melee aloittelijalle
#1
Kertokaa mielipiteitänne, miten Meleen pelaaminen kannattaa aloittaa, jos ei ole ennestään lähes mitään kokemusta videopeleistä ja tähtäin ei ole huipulla vaan peruspelaamisen oppimisessa. Koitin etsiä, olisiko aiheesta aiemmin puhuttu näillä foorumeilla, mutten oikein löytänyt mitään vastaavaa. Olen nyt yhtä henkilöä koittanut opettaa pelaamaan pääosin Marthilla, Sheikillä ja Falcolla, ja hän on kokenut että olisi oppinut eniten kun hän on pelannut Falcolla.

1. Millä hahmolla kannattaa alottaa pelaaminen?
2. Missä järjestyksessä kannattaa opetella mitäkin? (liikkuminen, tech skill, edgeguard, DI jne.)
3. Kuinka paljon kannattaa käyttää aikaa asioiden opetteluun verrattuna itse pelaamiseen jotakuta vastaan?
4. Oppiiko paremmin jos pelaa itseänsä parempaa vai saman tasoista pelaajaa vastaan?
5. Kannattaako mieluummin ensin opetella pelaamaan jotain helpompaa peliä (esim. Brawl) vai suoraan Meleetä?
6. Jotain muita vinkkejä?

Olisi mukava kuulla erilaisia perusteltuja mielipiteitä ja näkökulmia asiasta.
Reply
#2
1. Millä ite haluaa
2. Kannattaa opetella kaikki esim. botteja vastaan, sitä mukaa ne kehittyy. Keskittymällä vaan yhteen asiaan esim training modessa niin sitä on vaikeampi sisäistää normaaliin peliin
3. Molemmista on hyötyä, mutta kannattaa aluksi opetella perusteet esim. liikkuminen jne.
4. Parempaa
5. Kannattaa opetella sitä peliä mitä haluaa pelata
6. Ei saa nostattaa kiukkua
Reply
#3
1. Jos haluaa päästä alkuun mahdollisimman nopeasti, kaikkia hahmoja ei varmaan kerkeä kokeilla kunnolla ja low-tierit voi skipata. Mutta kannattaa kokeilla muutamaa, ja jos esim joku Falco tuntuu liian nopealta, ei ehkä kannata kokeilla Foxia seuraavaksi. Videoiden perusteella voi myös ehkä päätellä että mikä hahmo näyttää kivalta.

2. Aluksi varmaan on hyvä saada perustuntuma siitä miten hahmo liikkuu. Miten tuplahypyt toimii, ja että automaattisesti painaa oikeaa nappia kun haluaa tehdä jotain. Ylös+B -recovery kannattaa myös saada selkäytimeen. Muusta ei osaa sanoa, että milloin alkaa harjoitella esim wavedashia. DI? Katso kohta 4.

3. Jos tasoero ei ole liian suuri, yritä pelata toisten ihmisten kanssa mahdollisimman paljon. Ja kun niitä ei ole, pelaa yksin. Jos VS-mode bottien kanssa ja training mode on tylsiä, kokeile muita 1P-modeja. Target Test voi olla ihan hyvä paikka harjoitella liikkumista, ja Classic/Adventure on hyviä vaihtoehtoja VS-modelle.

4. Riippuu mitä haluat harjoitella. Paremman pelaajan kanssa et ehkä pääse tekemään yhtä paljon mitä itse haluat, mutta opit ottamaan turpaan paremmin. Totut siihen, että sua lyödään, ja DI kehittyy.

5. Brawl ei ole helpompi versio Meleestä, se on eri peli. Aloita heti Meleestä, jos sitä haluat pelata.
Reply
#4
Näin suht. koht. uutena pelaajana (vähän alle vuoden pelannut netplaytä, seurannut melee turnausstriimejä vuodesta 2013), sanoisin että riippuu paljon että missä alkupiste on liittyeen Meleen. Jos sanotaan että uudella pelaajalla ei ole yhtään ennakkotietoa pelistä niin kannattaa etsiä peliseuraa tai katsoa turnaukset netissä ja oppia termit ja peruskonseptit näillä kahdella eri tavoilla, tärkein asia että pelin pelatessa/katsoessa on kivaa/kiinnostavaa. En suosittelisi että menee practice modeen ja sokeasti yrittää opetella tech skilliä botteja vastaan, paljon helpompi oppia sellaista kun ymmärtää mihin kontextiin joku tietty tech skill tarvitaan.

1. Hahmolla ei oikeasti ole väliä, kokeile fastfallerit sekä floatyt, meleen liikkuminen tuntuu aika erilaiselta riippuen characterilta niin valitse yksi joka sopii sinulle. Suosittelen toki että opit perustaidot top tieristä - mid tier characterin kanssa, etkä yritä oppia pelaamaan esim. nessiä jolla on hyvin rajoitetut optionit.

2. Tärkein on aina liikkuminen, sanoisin että kannatta oppia perus tech skillit kuten L-cancel, wavedash ja SHFFL. Jos et osaa liikkua kuten haluat, niin et pysty olemaan hyvässä asemassa offensiivisesti ja defensiivisesti. tämän jälkeen sanoisin että opi oman characterinsa perus moves a) neutralissa b) perus 1-2+ hit combos, eli punish game ja viimeiksi c) edgeguardit ja kuinka ledge toimii, se on kuitenkin niin tärkeä osa peliä kun voit milloin vaan mennä sinne saada invincibility frames tai odottaa että vastustaja tulee alas. Kun olet oppinut näitä perustaitoja ja pelaanut vähän muita vastaan voit mennä oppimaan vähän enemmän character specific tech skillit. Viimeiseksi sanoisin että vaikeat DI ja SDI mixupit kannattaa oppia, riittää aika pitkälle jos tiedät alusta vaan että pistä controlstick poispäin kun yrität päästä pois combosta ja slightly sisään ja ylös kun yrität selvitä.

3. Vaikea sanoa, sanoisin että perusasiat oppii kyllä pelaamalla jotakuta vastaan mutta jos on tarve oppia joku specific combo/liikkumis vaihtoehto niin sanoisin että mene ja harjoittele sitä practice modissa ja kun olet onnistunut tekemään sitä jonkun verran hyvin, niin yritä saada se tehtyä keskellä matsia. 

4. Sanoisin että aina oppii parhaiten jos pelaa vähän parempaa pelaajia vastaan. Et opi paljon jos saat 3-4 stock vastustaja vastaan tai jos se tapahtuu sua vastaan. Tämä on tärkeintä alussa kun vielä opit meleen perus taidot. Kun olet vähän parempi sinun on kyllä jossain vaiheessa opetella DI ja edgeguarding koska hyvät pelaajat osaa tehdä 0-death combot ja bread and butter edgeguarding jos et tee asiasta vaikeampaa niille.

5. Ei oikeasti ole väliä, jos pelaajalla on kokemusta muista smash peleistä niin hyvä, tietää jonkun verran kuinka pelin kulku menee. Jos ei, niin en sanoisisi että toinen peli nopeutettaisisi oppimista enemmän kuin Melee itsekseen.

6. Muutama vinkki muille uudelle pelaajille, varsinkin jos pelaa itsekseen tai vain netplayissä, on muistakaa että quality practice > quantity practice. Aina kannattaa ottaa matseista jotain uutta ja oppia siitä, pelaa muita characteriä vastaan kuin top tierit kuten fox/falco/marth. Käytä ainoastaan 1 tai enintään 2 charactereita kun opit perustaidot meleessä, voit aina oppia secondarit myöhemmin kun sinulla on yksi hyvä characteri.

Siinäpäs kaikki, muistakaa pitää hauskaa kun pelaat :).
Reply
#5
perusteet oppii parhaiten silleen että pelaa vaan mahollisimman paljon. jos hinkkaa pelkästään tech skilliä niin kyllästyy tosi helposti.
Reply
#6
1. Millä hahmolla kannattaa alottaa pelaaminen?
- Suosittelen pelaamaan sillä/niillä hahmoilla mistä pitää. Innostus pelaamiseen katoaa jos pelaa pelkästään sen takia jollain hahmolla/tavalla, jotta pärjää. Itse pelaamisenkin pitää olla hauskaa jotta voi päästä pitkälle.

2. Missä järjestyksessä kannattaa opetella mitäkin? (liikkuminen, tech skill, edgeguard, DI jne.)
- Liikkuminen on meleessä tärkein asia, joten kiinnittäisin itse siihen eniten huomiota

3. Kuinka paljon kannattaa käyttää aikaa asioiden opetteluun verrattuna itse pelaamiseen jotakuta vastaan?
- Alkuun paljon tärkeämpää on vain pelata ja saada jotain selkeitä neuvoja paremmalta kanssapelaajalta.

4. Oppiiko paremmin jos pelaa itseänsä parempaa vai saman tasoista pelaajaa vastaan?
- Itse uskon siihen, että mitä parempaa pelaajaa vastaan pelaa sitä paremmin oppii ja sitä parempia neuvoja saa. Tässä tulee tietysti sitten se oman motivaation mittaus, että jaksaako sitä ryöpytystä ottaa sitten vastaan.

5. Kannattaako mieluummin ensin opetella pelaamaan jotain helpompaa peliä (esim. Brawl) vai suoraan Meleetä?
- Suoraan meleetä.

6. Jotain muita vinkkejä?
- Kehittymisen kannalta on tärkeää asettaa jotain tavoitteita itselleen. Sekä pidemmän tähtäimen, että myös lyhyen aikavälin tavoitteita. Nämä tietysti riippuvat paljon siitä mitä pelaamisesta haluaa.
Reply
#7
Älä hinkkaa pelkkää tech skilliä. Muuten tulee sellanen Westballz generaation Falco, joka tekee vaan dair shinee 5 vuotta oppimatta mitään muuta.
Reply
Users browsing this thread: 1 Guest(s)